9 Ekim 2020 Cuma

Mutlu Olma Sanatı - Alain

 

Bu kitap bana çok şey kattı dersem yalan söylemiş olurum ama bazı cümleler tekrar hatırlanmak üzere saklanabilir. Aslında hepsini biliyoruz ama unutuyoruz.

* "Neşeli dönemin sonuna doğru kanda alyuvarlar azalıyordu; kederli dönemin sonuna doğru ise yeniden çoğalmaya başlıyordu. Hayal gücünün bütün bu göz boyayıcı hayallerinin, kuruntularının nedeni kanın azlığı ya da çokluğuydu."

* "Hüzün, hastalıktan başka bir şey değildir ve ona, işin içine bunca yargı, kanıt ya da neden karıştırmaksızın, tıpkı hastalığa katlanır gibi katlanmamız gerekir."

* "Korkuyu ve endişeyi fizyolojik olarak ve çok yakından inceleyecek olursak, bunların öteki hastalıklara katılan birtakım hastalıklardan başka bir şey olmadığını ve bu hastalıkların akışını hızlandırdıklarını göreceğiz."

* " Hiçbir endişe hali yoktur ki, yenebilmiş olsam da, içimi allak bullak etmemiş olsun."

* "Canı sıkılan bir insanın öyle bir oturma, kalkma ve konuşma biçimi vardır ki, can sıkıntısını sürdürmeye birebirdir."

* "Gerçek düşmanımız hayal ürünü olan şeylerdir, çünkü bu durumda mücadele edeceğimiz bir şey yoktur karşımızda. Varsayımlara karşı ne gelir elimizden?"

* "Endişeli olduğunuz zamanlar fikir yürütmeye kalkmayın, çünkü verdiğiniz yargılar kendinize karşı kullanılacak bir silah haline gelecektir. Fikir yürütecek yerde, beden hareketleri yapın."

* "Epiktetos, 'Sen istersen eğer, karga da sana uğur getirir' demiş."

* "Hemen hemen bütün tutkularımız, hastalıklarımızın da büyük bölümü -özellikle ruh hastalıkları- bu her şeyi büyütme huyundan ileri gelir."

* "İnsanın kendi tabiatı üzerinde tartışmaya kalkması kadar zayıflığını belirten hiçbir şey yoktur."

* "Algılamak ve harekete geçmek, can sıkıntısının gerçek ilaçlarıdır. Tersine, kollarımızı kavuşturup hiçbir iş yapmadan oturacak olursak çok geçmeden kendimizi korkuya ve pişmanlığa kaptırırız."

* "İnsan, hayatını ne kadar doldurursa, onu yitirmekten o kadar az korkar."

* "Şu düşünen hayvanın bir kere canı sıkılmaya görsün, öfke de hemen çıkagelir."

* "Melankolik bir insana söyleyecek bir tek sözüm var: 'Uzağa bak!' Melankolik bir insan hemen her zaman çok okur. İnsan gözü böyle bir kısa meşale için yaratılmamıştır; ancak geniş ufuklarda dinlenebilir. Yıldızlara ya da gökle denizin birleştiği ufuk çizgisine baktığınız zaman gözleriniz tam bir rahatlığa kavuşur; gözleriniz rahatlayınca da kafanız daha dinç, yürüyüşünüz daha kararlı, daha güvenli bir hal alır: İç organlarınıza varıncaya kadar her yanınız gevşer ve esnekleşir. Ama kendini iradenle gevşetmeye kalkma sakın: Kendini düşünme, yalnızca uzağa bak."

* "İçinden çıkamadığımız düşüncelerde bizi inciten şey, bu içinden çıkılamayan düşünceler değil, bunlara karşı koymaya çalışmamız ve onlarla bir çeşit mücadeleye girişmemizdir ya da olup bitenleri olduğu gibi kabul etmek istemeyişimizdir."

* "Yanlış yargılarımız, boş korkularımız, umutsuzluğumuz ve kendi kendimize çektiğimiz karamsar nutuklarla kendimizin en büyük düşmanıyızdır."

*" Descartes, nefretin sindirimi güçleştirdiğini söylemiştir."

* "İnsan kendi dışına çıktığı ölçüde kendi benliğini kazanır: Yaşadığını da daha iyi hisseder."

* "Yalnızca bir varsayımın söz konusu olduğu durumlarda her şeyi iyiye yorun."

* "Pasif bir seyirci durumunda kalarak yalnızca kapıları açıp mutluluğun içeri girmesini beklemekle yetinecek olursak, mutluluk değil hüzün girecektir içeri. Basit bir keyifsizlik halini başıboş bıraktığımız zaman hemen kedere ve öfkeye dönüşecektir."


13 yorum:

  1. "İnsan kendi dışına çıktığı ölçüde kendi benliğini kazanır: Yaşadığını da daha iyi hisseder."
    Şunu sevdim en çokk... Teşekkürler, güzel alıntılar=)

    YanıtlaSil
  2. Benim de en sevdiğim cümle o oldu tüm kitapta :)
    Beğenmene sevindim.

    YanıtlaSil
  3. hepsi çok iyiiii bencesi de kedi mırıltısının seçtiği en etkileyici. kendimizi uzaklaşmadan insanlara hayata yaklaşmak zor gibiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet etkileyici cümlelerden biri.
      Kendimizi anlamadan hayatı, insanları nasıl anlayabiliriz ki!

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Hepimize karganın bile uğur getirdiği bir yaşam...

      Sil
  5. "Epiktetos, 'Sen istersen eğer, karga da sana uğur getirir' demiş..en çok bunu sevdim çok doğru..
    Diğer sözler de güzel tabii:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bence de en güzeli o :)

      Sil
  6. "İnsan, hayatını ne kadar doldurursa, onu yitirmekten o kadar az korkar."
    Hayatını doldurmasının boş olduğunu fark eden insanlar için ne demeli peki, bilmiyorum... Çok güzel alıntılar, teşekkürler :) Bu arada benim de en sevdiğim alıntı Epiktetos'un sözü oldu. Gerçekten de hayatımıza istediğimiz yönü biz veriyoruz aslında. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bir açıdan boş evet, ama amaç ruhu doldurmak, zenginleştirmek ve sonunda pişman olmadan ölmek.

      Sil
  7. Cümlelerin hepsi harika. Herkes kendine yakın hissettiği cümleyi yazmış :) bana da, "Epiktetos, 'Sen istersen eğer, karga da sana uğur getirir'" cümlesi çok anlamlı geldi. Çok sevdiğim baykuşun bile uğursuz diye yaftalanmasına iyi bir karşı cümle oldu. Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Uğursuz bulunan canlıların daha çok uğur getirdiğine inanırım ben, siyah kedi görünce mutlu hissederim mesela ve baykuşu da çok severim :)

      Sil

Öne Çıkan Yayın

İllüzyon

Nedenini bilmiyorum ama eski defterlerin bol bol açılma zamanı sanırım bu ara.